Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази загриженост относно опасността от

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази загриженост относно опасността от
Коментари Харесай

Гутериш притеснен от въвличането на Молдова във война

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази угриженост по отношение на заплахата от разрастването на войната на Русия в Украйна. Той направи изказването си в понеделник по време на посещаване в столицата на Молдова, заяви VOA News.

" Въздействието на войната в Украйна в района и света е надълбоко и широкообхватно; последствията от ескалацията са прекомерно плашещи, с цел да ги мислим ", сподели Гутериш по време на взаимна конференция с молдовския министър председател Наталия Гаврилица в Кишинев. Дълбоко съм угрижен за продължаването и вероятното разпространяване на войната, която Русия води в Украйна, и от въздействието, което оказва освен в района, само че и по целия свят ", сподели шефът на Организация на обединените нации.

Руската инвазия наруши износа на пшеница, царевица, слънчогледово масло и торове от Черноморския район, както и увеличи цените на горивата в международен мащаб.

Гутериш е в Молдова на двудневно посещаване, с цел да изрази интернационална поддръжка за западната съседка на Украйна, която е видяла към половин милион бежанци да влязат в страната, а 90 000 остават, доста в молдовски домове.

" Молдова е дребна страна с огромно сърце ", сподели той, като означи, че ресурсите ѝ са лимитирани.

Има интернационална угриженост, че Молдова може да бъде вероятен втори фронт във войната на Русия против Украйна, чрез подкрепяния от Кремъл отделил се район Приднестровието.

" Молдова е на първа линия за опазване на мира и стабилността в света ", сподели Гутериш.

Когато го попитаха за Приднестровието, той сподели, че се надява актьорите и от двете страни да имат ясно възприятие за отговорност и да предотвратят всякаква опасност за нацията.

" Вашият суверенитет, самостоятелност и териториална целокупност и солидният прогрес, който сте постигнали през последните три десетилетия, не би трябвало да бъдат застрашавани или подкопавани ", сподели Гутериш.

Генералният секретар на Организация на обединените нации добави, че нашествието на Русия в Украйна " би трябвало да спре, оръжията би трябвало да бъдат заглушени и аз приканвам Русия и Украйна да засилят дипломатическите старания за разговор, с цел да реализиран незабавно съглашение с договаряния в сходство с интернационалното право и Хартата на Организация на обединените нации. "

Премиерът Наталия Гаврилица сподели в отговор на въпросите на репортерите за възможна военна готовност, че държавното управление счита, че има " невисок риск от ескалация на военните дейности " в Молдова и отхвърли слуховете за готовност.

" Засега нямаме причина да се тормозим и да прибягваме до сходни дейности ", сподели Гаврилита и добави, че в случай че оценката им се промени, те ще го оповестяват по публични канали.

Гаврилица се включи в понеделник за срещите с Гутериш, като удостовери, че би трябвало да анулира президента Мая Санду заради " здравни аргументи ".

Във вторник Гутериш ще се срещне с ръководителя на молдовския парламент Игор Гросу, а по-късно ще посети център за бежанци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР